Προβλήματα Συμπεριφοράς στα Κατοικίδια

Προβλήματα συμπεριφοράς Λόγω Άγχους

Θα αναφερθούμε σε συνήθεις καταστάσεις στρες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πολλές φορές δεν δίνουν σημασία ή παρερμηνεύουν τις επιπτώσεις τους, καθώς και πως το PetArmony είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων.

 • Επίσκεψη σε κτηνίατρο: Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι πολλές φορές μία στρεσσογόνος κατάσταση τόσο για το κατοικίδιο όσο και για τον ιδιοκτήτη. 
 • Συνύπαρξη με άλλα ζώα: Αν ένας ιδιοκτήτης έχει, για παράδειγμα, έναν ή δύο σκύλους και αποκτήσει κι έναν δεύτερο ή τρίτο, τότε η είσοδος του νέου ζώου θα είναι ένας παράγοντας στρες κυρίως για τον «νέο», αλλά και για τους «παλιούς». 
 • Μεταφορά: Η μεταφορά ενός ζώου και ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις, είναι σημαντικός παράγοντας στρες, ιδιαίτερα  αν οι συνθήκες μεταφοράς δεν είναι οι κατάλληλες. 
 • Απομόνωση: Ζώα που φεύγουν από ένα περιβάλλον, στο  όποιο ζούσαν και τοποθετούνται κάπου μόνα τους, βιώνουν στρες. 
 • Αδυναμία γενετήσιας συνεύρεσης: Αρσενικά ζώα, τα οποία οσμίζονται θηλυκά σε οίστρο, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. 
 • Εκθέσεις – Διαγωνισμοί: Σε ένα περιβάλλον όπου ο σκύλος συναντά άλλα ζώα και ανθρώπους, όπου ακούει γαβγίσματα και άγνωστες φωνές, αισθάνεται ανασφαλής και αυτή η ανασφάλεια, μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως φοβία, είτε ως επιθετικότητα. 
 • Έντονη μυϊκή δραστηριότητα: Αυτή έχει σαν συνέπεια την πρόκληση μεταβολικών και ορμονικών διαταραχών. Αν είναι συνεχής η έντονη μυϊκή δραστηριότητα, τότε προκαλούνται σοβαρές βλάβες στους μυς, αναερόβιες διαταραχές και αρνητικότητα του ζώου για άσκηση και κυνήγι. 
 • Στρες θηλασμού και απογαλακτισμού: Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα ένα σοβαρό στρες για την μητέρα. Επίσης, τα κουτάβια που φεύγουν από την ασφάλεια της μητέρας τους, βιώνουν πολύ έντονο στρες. 
 • Αλλαγή ιδιοκτήτη: Η αλλαγή του ιδιοκτήτη, συνδυαζόμενη φυσικά με την αλλαγή περιβάλλοντος είναι ισχυρό στρες, ιδιαίτερα για τον ενήλικα σκύλο, ο οποίος έχει ήδη προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και στους χειρισμούς του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Σημεία του στρες αυτού θα μπορούσαν να είναι η ανορεξία, οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η άρνηση συνεργασίας με τον καινούργιο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να δείξει κατανόηση και να δώσει ένα λογικό χρόνο προσαρμογής στο νέο του σκύλο. 
 • Θόρυβος: Το στρες από έντονους θορύβους είναι σύμπτωμα σε όλα τα είδη των ζώων. Ειδικά στις αστικές περιοχές, οι έντονοι θόρυβοι γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικοί για τα κατοικίδια. Η κατάσταση αυτή προκαλεί εκνευρισμό, που μπορεί να εκδηλωθεί με συνεχές γάβγισμα. Ειδική περίπτωση αυτού του τύπου στρες, είναι η περίπτωση της κροτοφοβίας, που όπως λέει και η λέξη, το ζώο αντιδρά με φόβο στο στρες του αιφνίδιου βροντώδους ήχου της τουφεκιάς.

 


Για την ενίσχυση του οργανισμού και τη διευκόλυνση προσαρμογής στις παραπάνω αντίξοες συνθήκες οι οποίες προκαλούν στρες και αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου, το PetArmony είναι το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του στρες.

Η καινοτομική σειρά PetFormula Line σε μορφή πάστας των 50gr για σκύλους και γάτες, συνδυάζει προσεκτικά επιλεγμένα θεραπευτικά βότανα και αποτελεί τη φυσική λύση για να ηρεμεί τον οργανισμό σε καταστάσεις στρες.

 • valeriana (Με ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες)
 • melissa (βάλσαμο λεμονιού): Το φυτό Μελίσσα (Melissa officinalis) είναι γνωστό ως βάλσαμο λεμονιού, βάλσαμο κεριού μέλισσας ή κοινώς βάλσαμο. Η Melissa officinalis ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Με αγχολυτικές ιδιότητες.
 • τρυπτοφάνη: Είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης που δρουν ηρεμιστικά και καταπολεμούν την αϋπνία. Επιπλέον έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

 

Δείτε το προϊόν εδώ

 

Δερματικά Προβλήματα Στα Κατοικίδια

Δερματικά Προβλήματα Στα Κατοικίδια

Το δέρμα και το τρίχωμα ενός κατοικίδιου αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την συνολική υγεία του. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή ανάπτυξη και διατήρηση του δέρματος και του τριχώματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τρίχες δεν μεγαλώνουν συνέχεια αλλά σε κύκλους. Κάθε κύκλος αποτελείται από μία περίοδο ανάπτυξης της τρίχας και μία περίοδο ανάπαυσης. Ο κύκλος παραγωγής τριχών είναι μεταβλητός  και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από το είδος του κατοικίδιου (σκύλος, γάτα) και από την φυλή. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες φυλές ανήκουν σε εξαμηνιαίο κύκλο με δύο αλλαγές τριχώματος το χρόνο, νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στους σκύλους και τις γάτες η ποιότητα του τριχώματος σαφώς επηρεάζεται και από την διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή του τρόπου διαβίωσης των κατοικίδιων (εντός της οικίας, διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, αλλαγές εποχών) δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στα κατοικίδια όσο αφορά το τρίχωμα και το δέρμα.

Η περιποίηση του τριχώματος και του δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η συστηματική περιποίηση του τριχώματος από τον ιδιοκτήτη έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επισκόπηση πιθανών αλλοιώσεων και  την μείωση των κινδύνων εμφάνισης δερματοπάθειας. Η υπερβολική, όμως, περιποίηση του τριχώματος για την επίτευξη ενός καλύτερου αισθητικά αποτελέσματος, μπορεί να έχει και αντίθετες συνέπειες.

Επιπρόσθετα, το κούρεμα ακόμα και από τους πλέον ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές τραυματισμό της επιφάνειας του δέρματος, το οποίο γίνεται περισσότερο ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές μεταβολές και μολύνσεις. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αντενδείκνυται το μπάνιο με σαμπουάν που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπινη χρήση. Το ph του δέρματος των κατοικίδιων δεν είναι το ίδιο με αυτό του ανθρώπου.

   


Σε σκύλους και γάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δέρμα και στο τρίχωμα, το PET Dermoformula είναι το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής (είτε ακολουθούν μια θεραπεία είτε για προληπτικούς σκοπούς). Η καινοτομική σειρά PET Dermoformula σε μορφή πάστας των 50gr για σκύλους και γάτες, με μοναδική σύνθεση και σε συνδυασμό με τα προσεκτικά επιλεγμένα θεραπευτικά βότανα αποτελεί τη άριστη φυσική λύση για την αντιμετώπιση συνήθων προβλημάτων υγείας που αφορούν το δέρμα και το τρίχωμα.

Ειδικά για το τρίχωμα, συνιστάται σε περιπτώσεις όπως: Τριχόπτωση, Θαμπό τρίχωμα, Απώλεια τριχώματος, Λεπτή, εύθραυστη και δύσοσμη τρίχα, σε περιόδους στρες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, εποχικών αλλαγών, σε περιόδους κυοφορίας και γαλακτοπαραγωγής ,σε διαγωνισμούς μορφολογίας

Ειδικά για το δέρμα, συνιστάται σε περιπτώσεις όπως: Ιδιοπαθής σμηγματόρροια, Δερματικές μυκητιάσεις, Έλκη και άλλες δερματικές βλάβες, Απολέπιση, Φαγούρα, Ανοιχτές πληγές και ουλές,

Η σύνθεση του PET Dermoformula έχει βασιστεί σε συστατικά που συμβάλλουν θετικά σε όσα αναφερθήκαμε παραπάνω. Τα συστατικά αυτά είναι:

 • Ribes nigrum (blackcurrant /φραγκοστάφυλο) - Με ισχυρές, φυσικές, αντιϊσταμινικές , ανοσοδιεγερτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόμοια δράση με την κορτιζόνη.
 • Aloe barbadensis (αλόη) - Αντιφλεγμονώδης, αντιαλλεργιογόνος, επουλωτική, αποτοξινωτική, αντιβιοτική και θρεπτική δράση.
 • Calendula officinalis (καλέντουλα-κατιφές) - Πλούσια ενυδατική, καθαριστική, αντιφλεγμονώδης, αντισηπτική, στυπτική, καταπραϋντική και επουλωτική δράση.
 • Μαγιά μπύρας - Μειώνει την τριχόπτωση, παρουσιάζει αντιφλογιστική δράση στο δερματικό έκζεμα και χαρίζει λαμπερό τρίχωμα και υγιές δέρμα και νύχια.
 • Έλαιο ψαριού - Αποτελεί πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων
 • DL-Μεθειονίνη - Αμινοξύ , διευκολύνει τον μεταβολισμό των λιπιδίων
 • Βιταμίνη Α - Με προστατευτική δράση για το δέρμα και το βλεννογόνο, αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
 • Βιοτίνη - Υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την υγεία του δέρματος καθώς έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία ή απώλεια τριχώματος. Επίσης ρύθμίζει την έκκριση σμήγματος στο δέρμα.
 • Νιασίνη - Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει τη λειτουργία της επιδερμίδας.
 • Βεταϊνη (betaine) - Με υποστηρικτική δράση στις λειτουργίες του εγκεφάλου και του ήπατος, καθώς και στην αναπαραγωγή των κυττάρων. Επίσης συνεισφέρει στη σύνθεση της καρνιτίνης.
 • Selenomethionine - Ο συνδυασμός σελήνιου και βιταμίνης Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτρεπτική δράση στην καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών.
 • Ψευδάργυρος σε χηλική μορφή - Ανάπτυξη των κυττάρων, παραγωγή τεστοστερόνης, ενεργοποίηση ενζύμων, επούλωση πληγών και ελκών και ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Δείτε το προϊόν εδώ

Γαστρεντερικές Διαταραχές στα Κατοικίδια

Γαστρεντερικές Διαταραχές (Εμετός & Διάρροια)

Ο όρος γαστρεντερικό πρόβλημα περιλαμβάνει κάθε διαταραχή που εμποδίζει την πέψη, την απορρόφηση ή τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Η σωστή πέψη και απορρόφηση της τροφής είναι ουσιώδεις διαδικασίες για την ανάπτυξη, για την διατήρηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας ενός οργανισμού. Οι συχνότερα εμφανιζόμενες γαστρεντερικές διαταραχές είναι:

 • Γαστρίτιδα - ονομάζεται η γενικευμένη ή εντοπισμένη φλεγμονή του στομάχου. Μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια μορφή και συχνά οφείλεται:
 1. στην κατάποση αλλοιωμένης τροφής
 2. στη λήψη τοξικών ουσιών (δηλητηρίαση)
 3. στη λήψη ακατάλληλης τροφής (ξένα σώματα)
 4. στον παρασιτισμό (ασκαρίδες, ταινίες κ.λπ.
 5. στην ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. ).
 6. στην υπεροξύτητα του στομάχου, νευρικής, ιδιοπαθούς ή κληρονομικής αιτιολογίας
 7. σε νεοπλασίες.
 • Οξεία ή χρόνια γαστρεντερίτιδα ονομάζεται η γενικευμένη φλεγμονή και του στομάχου και του εντέρου. Οφείλεται στα παραπάνω αίτια όπως και σε ιώσεις (parvo ιός, corona ιός).
 • Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια είναι μια παθολογική κατάσταση που οδηγεί σε ατελή πέψη και απορρόφηση των συστατικών της τροφής. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους, βουλιμία και κακή ποιότητα τριχώματος.
 • Εντερική δυσαπορρόφηση είναι μια παθολογική κατάσταση όπου μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Συχνά αναφέρεται ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
 • Κολίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του παχέος εντέρου. Μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια μορφή. Αίτια μπορεί να είναι οι μικροβιακοί παράγοντες, νευρική υπερδιέγερση, κληρονομικότητα, παρασιτισμός. Εμφανίζεται με επώδυνη συνήθως αφόδευση, δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια, κόπρανα με βλέννα και αίμα.

Η οξεία γαστρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μεταπίπτει σε χρόνια.


Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα των γαστρεντερικών νοσημάτων είναι:

 • εμετός
 • διάρροια
 • βλεννώδη ή αιματηρά κόπρανα
 • δυσκολία κατά την αφόδευση
 • απώλεια βάρους
 • αφύσικη αύξηση ή μείωση όρεξης
 • τεταμένα ή επώδυνα κοιλιακά τοιχώματα
 • αέρια
 • αφυδάτωση μετά από συνεχή και έντονο εμετό και διάρροια
 • κατάπτωση

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας, ανεξάρτητα από την πιθανή αιτία, εφόσον ο μικρός μας φίλος παρουσιάσει έμετο ή διάρροια. Ο κτηνίατρος, με τις κατάλληλες ερωτήσεις, θα κρίνει αν χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ανακουφίσουμε.

Δεν πρέπει να χορηγούμε με δική μας πρωτοβουλία φάρμακα όπως αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά, επειδή υπάρχει κίνδυνος να βλάψουμε, παρά να ωφελήσουμε το κατοικίδιό μας.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το ζωάκι μας έως ότου επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο ή αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε άμεσα σε επαφή με αυτόν:

 • Απομακρύνουμε τελείως το νερό και το φαγητό του για 12 και 24 ώρες αντίστοιχα, προκειμένου να δώσουμε χρόνο στο πεπτικό του να ηρεμήσει. Αν αφήσουμε διαθέσιμο φαγητό και νερό, το ζωάκι μας λόγω της κενότητας του στομάχου του, ίσως φάει και πιει νερό απότομα, οπότε θα ξανακάνει έμετο, επιδεινώνοντας έτσι τον ερεθισμό του στομάχου του. Η διάρκεια της νηστείας τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το βαθμό αφυδάτωσης, τη γενική κατάσταση, τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις του ζώου μας και φυσικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της γαστρεντερίτιδας του.
 • Μετά από 12 ώρες και εφόσον δεν έχει ξανακάνει εμετό, ξεκινάμε να του προσφέρουμε πολύ μικρές ποσότητες νερού ή ρυζόνερου κάθε μισή με μία ώρα, χωρίς να του αφήνουμε διαθέσιμο το μπολάκι του νερού.
 • Μετά από 24 ώρες και πάλι με την προϋπόθεση ότι το σκυλάκι ή το γατάκι μας δεν έχει ξανακάνει έμετο, αρχίζουμε να του προσφέρουμε κατάλληλη τροφή. Η τροφή αυτή θα πρέπει να είναι εύπεπτη, χαμηλή σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας με λευκό ρύζι, ανάλατη μυζήθρα, cottage cheese, ή βραστή πατάτα, χωρίς λάδι, λίπος, κόκαλα ή μπαχαρικά. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια από τις ειδικές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και οι οποίες έχουν ειδική σύσταση για ζωάκια με πεπτικά προβλήματα (όπως Brit Gastrointestinal Veterinary Diet, Eukanuba Intestinal Formula, Hill’s i/d, Purina EN Gastroenteric Formula, Royal Canin Gastrointestinal). Αρχικά προσφέρουμε 1-2 μπουκιές φαγητό κάθε μία ώρα.
 • Με την πάροδο του χρόνου αυξάνουμε σιγά-σιγά την ποσότητα του φαγητού και του νερού και μειώνουμε τη συχνότητα προσφοράς τους.
 • Η ειδική δίαιτα είναι σκόπιμο να συνεχίζεται για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Η επαναφορά στην τροφή που δίναμε προηγουμένως θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα σε 7-10 ημέρες.
 • Αν το ζωάκι μας ανταποκριθεί στα διαιτητικά μέτρα, οι έμετοι θα σταματήσουν ενώ τα κόπρανα θα επανέλθουν στην φυσιολογική τους σύσταση μέσα σε λίγες ημέρες.

Πολλές περιπτώσεις ήπιας γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο σπίτι. Από την άλλη μεριά ο έμετος και η διάρροια ενδέχεται να είναι οι πρώτες ενδείξεις σοβαρότερων παθήσεων, που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι ο κτηνίατρός σας.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Η προσκόμιση του σκύλου ή της γάτας στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής και ειδικές κλινικές δίαιτες (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), οι όποιες, σε συνδυασμό με την θεραπεία που θα δώσει ο κτηνίατρος θα επαναφέρουν το πεπτικό σύστημα και κατ’ επέκταση τον οργανισμό σε γρήγορη αποκατάσταση από το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα τόσο για τον τετράποδο φίλο σας όσο και για εσάς.

   


Η καινοτομική σειρά PET Εnteroformula σε μορφή πάστας των 50gr για σκύλους και γάτες, με μοναδική σύνθεση και σε συνδυασμό με τα προσεκτικά επιλεγμένα θεραπευτικά βότανα αποτελεί τη άριστη φυσική λύση για την αντιμετώπιση συνήθων προβλημάτων υγείας που αφορούν τα προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ρυθμίζει τη φυσιολογική λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου και καταπολεμά τις γαστρεντερικές διαταραχές-διάρροιες που οφείλονται σε διατροφικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως απότομη αλλαγή τροφής, τροφικές δηλητηριάσεις, τοξίνες, ανισορροπία του πεπτικού κ.α

 • Με baobab (αδανσονία) - Φυτό πλούσιο σε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) με έντονη αντιοξειδωτική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Με grapefruit (citrus maxima) - Το εκχύλισμα του grapefruit είναι ένα φυσικό δυνατό αντιβιοτικό ευρέως φάσματος με έντονη μικροβιοκτόνο δράση.
 • Με noni (morinda citrifolia) - Ο χυμός του noni-πλούσιος σε proxeronine- είναι ευεργετικός για τον οργανισμό με αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αναλγητική δράση
 • Με πρωτόγαλα βοοειδών (colostrum) - Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αυξητικούς παράγοντες. Βοηθά στην ανάπλαση της εντερικής χλωρίδας.
 • Με ρίγανη (origanum vulgare) - Με αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 • Με ινουλίνη - Φυσική φυτική ίνα που αποτελείται από φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες FOS, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου ενώ είναι άριστο υπόστρωμα για την αναπαραγωγή των Bifidobacteria (προβιοτικά).

 

Δείτε το προϊόν εδώ

Προβλήματα Δυσκοιλιότητας σε Σκύλους & Γάτες

Πρόβλημα δυσκοιλιότητας σε σκύλους και γάτες

Και προβλήματα τριχόμπαλας σε γάτες

Α. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού συστήματος των κατοικίδιων είναι  η δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει τα κατοικίδια όλων των φυλών και ηλικιών, αν και είναι πιο σύνηθες να εμφανίζεται σε κατοικίδια μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Δυσκοιλιότητα είναι η δυσκολία ή η μειωμένη συχνότητα αφόδευσης που οδηγεί στην συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να γίνει μη αντιστρέψιμη και το έντερο να μπλοκαριστεί εντελώς από μια ξηρή μάζα κοπράνων.

Αν και η δυσκοιλιότητα πολλές φορές είναι παροδική δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί. Αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συχνή στους  σκύλους και πιο σπάνια στις γάτες. Τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι από τους ιδιοκτήτες. Αν όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο ή γίνει χρόνιο, πρέπει να επέμβει κτηνίατρος.

Αίτια της δυσκοιλιότητας του κατοικίδιου:

 • Ανεπαρκής σωματική άσκηση
 • Ανεπαρκείς ίνες στη διατροφή
 • Αφυδάτωση
 • Κήλη
 • Διευρυμένος προστάτης
 • Νεφρική νόσος
 • Παρενέργειες από φάρμακα
 • Όγκος γύρω από τον πρωκτό

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας των κατοικίδιων:

Αν το κατοικίδιο σας δεν έχει αφοδεύσει για δύο ή περισσότερες ημέρες, αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι πάσχει από δυσκοιλιότητα. Πρόσθετες ενδείξεις περιλαμβάνουν έντονη προσπάθεια, σκύψιμο ή δυσαρέσκεια κατά την αφόδευση.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες δυσκοιλιότητας στα κατοικίδια είναι παρόμοιες μ’ αυτές των ανθρώπων. Σε περιπτώσεις ήπιας εμφάνισής της, το κατοικίδιο σας ενδεχομένως να μην καταναλώνει αρκετές ίνες μέσω της διατροφής του. Επίσης, αν το κατοικίδιο σας είναι υπέρβαρο ή δεν ασκείται τακτικά, η ίδια η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να περιορίζει την ελεύθερη κίνηση των κοπράνων μέσα στο έντερο.

Κάποιες άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα είναι οι παρακάτω:

1) Κατάποση δύσπεπτων υλικών: μαλλιά, κόκκαλα, πλαστικά, σκουπίδια.

2) Έλλειψη νερού.

3) Άγχος, αλλαγή ρουτίνας, έλλειψη κατάλληλου μέρους για αφόδευση, πόνος στο ορθό ή στην περιοχή του πρωκτού, ορθοπεδικό πρόβλημα που εμποδίζει το ζώο από το να πάρει στάση αφόδευσης.

4) Απόφραξη παχέος εντέρου: ενδωαυλικοί όγκοι, εκκόλπωμα του ορθού, στένωση, ξένο σώμα, κοκκίωμα.

5) Ασθένειες  

6) Φάρμακα κλπ

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια έχουν ένα είδος «προγραμματισμού» στις φυσικές τους ανάγκες. Συνήθως, οι κενώσεις των κατοικίδιων είναι μία ή δύο την ημέρα.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά έχει σημασία να παρακολουθείτε τη συχνότητα των κενώσεων του τετράποδου φίλου σας. Με τον καιρό η συχνότητα, η συνέπεια και η προσπάθεια που απαιτείται στην κάθε κένωση του κατοικίδιου σας μπορεί να σας βοηθά στο να εντοπίζετε πιθανά προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Όταν αποκτήσετε μια άποψη της γενικής εμφάνισης των κοπράνων του κατοικίδιου σας, θα παρατηρήσετε πως αφενός μεν η κένωση ενός δυσκοίλιου κατοικίδιου είναι πιο αργή και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, αφετέρου δε πως τα κόπρανα είναι μικρότερα, σκληρότερα και πιο σκουρόχρωμα από το φυσιολογικό. Αν πρόκειται για σκύλο και τον βγάζετε  βόλτα,( έχοντας μαζί σας πλαστικές σακούλες για τη συλλογή των κοπράνων του,) η προαναφερθείσα παρατήρηση είναι ευκολότερη για σας.

 

Β.ΤΡΙΧΟΜΠΑΛΕΣ

Οι τριχόμπαλες στις γάτες σχηματίζονται μετά την κατάποση τριχών κατά την φυσιολογική διαδικασία καθαρισμού του σώματος τους. Φυσιολογικά αποβάλλονται από τον οργανισμό είτε μέσω της διαδικασίας εμέτου (φυσιολογικό φαινόμενο) είτε με την διαδικασία της αφόδευσης.

Υπάρχουν ωστόσο, και φορές που οι τριχόμπαλες μπορεί να μπλοκάρουν τον εντερικό σωλήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προσοχή λοιπόν, συχνοί έμετοι, κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα είναι συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν.

Είναι λογικό πως οι μακρύτριχες γάτες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο από το σχηματισμό τριχόμπαλων.

Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι που το τρίχωμα  αλλάζει προκειμένου να ανανεωθεί.

Μέτρα πρόληψης

Ασφαλώς και μπορείτε να αποτρέψετε το σχηματισμό τριχόμπαλων για τη γάτα σας. Φροντίζετε λοιπόν να τις βουρτσίζετε συχνά έτσι ώστε να απομακρύνετε το νεκρό τρίχωμα πριν καταλήξει στο στομάχι της.

Οι μακρύτριχες  γάτες απαιτούν καθημερινό βούρτσισμα και οι  κοντότριχες  μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας αλλά και της απομάκρυνσης των τριχόμπαλων προτείνεται η χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής ενισχυμένων με  βιταμίνες και ουσίες που βοηθούν στην λίπανση του εντερικού σωλήνα ή ειδικής διατροφής που ελαχιστοποιεί τα προβλήματα αυτά.

 


Η καινοτομική σειρά PET Βowelformula σε μορφή πάστας των 50gr για σκύλους και γάτες, με μοναδική σύνθεση και σε συνδυασμό με τα προσεκτικά επιλεγμένα θεραπευτικά βότανα αποτελεί τη άριστη φυσική λύση για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των συνήθων προβλημάτων υγείας που αφορούν την δυσκοιλιότητα και την αντιμετώπιση των τριχόμπαλων.

Σύνθεση

 • Βύνη κριθαριού
 • Μαλτοδεξτρίνη
 • Φυτικά έλαια και λίπη σόγιας και λιναρόσπορου
 • Μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια φοινικέλαιου
 • Ananas comosus
 • Foeniculum vulgare
 • Yucca schidigera
 • Ινουλίνη
 • Βιταμίνη Ε
 • D-παντοθενικό ασβέστιο
 • Νιασίνη

 

Δείτε το προϊόν εδώ

 

expand_less