Ως ανορεξία ορίζεται η απώλεια της όρεξης. Στις γάτες αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και συνήθως η θεραπεία της υποκείμενης νόσου είναι αρκετή για να βοηθήσει στην ανάκτηση της όρεξης. Ωστόσο, ορισμένες γάτες χρειάζονται διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης νόσου μέχρι να επανέλθει η όρεξή τους.
Πώς μπορώ να δελεάσω τη γάτα μου να φάει;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να κάνουμε το κατοικίδιό μας να φάει σε περίπτωση ανορεξίας:
(Το κατοικίδιό μας μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη ασθένεια που απαιτεί ειδική διατροφή ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις και θα μας καθοδηγήσει σχετικά με τη διατροφή του κατοικίδιού μας.)
Μπορούμε αν το επιθυμούμε να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας να μας συστήσει έναν πιστοποιημένο κτηνίατρο διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης σπιτικής διατροφής, χρησιμοποιώντας συστατικά εύγευστα για το κατοικίδιό μας και πλούσια σε θερμίδες. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη σε γάτες με ανορεξία, όπου η επιλογές εμπορικών τροφών δεν έχουν ευοδώσει.
(Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν συνίσταται να ταΐζουμε το κατοικίδιό μας με το χέρι ή με σύριγγα στο στόμα, λόγω του κινδύνου εισρόφησης και πιθανά πρόκλησης αποστροφής για το φαγητό.)
Τρώει αρκετά η γάτα μου;
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας προσλαμβάνει τις απαιτούμενες θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός της ημερησίως, είναι να τη ζυγίζουμε τακτικά, όπως για παράδειγμα κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα την ίδια ώρα και κατά προτίμηση μετά από λίγο περπάτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ουροδόχος κύστη είναι άδεια.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρό μου;
Εάν η γάτα μας εμφανίσει ξαφνικά ανορεξία, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας ήδη από το πρώτο 24ωρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός μας μπορεί να θελήσει να μάθει εάν το κατοικίδιό μας σταμάτησε ξαφνικά να τρώει, ή αν παρουσίασε ενδείξεις ανορεξίας και τις προηγούμενες μέρες, καθώς αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό ανάλογα με την ηλικία του ζώου μας, την φυσική του κατάσταση και κάποια ενδεχόμενη υποκείμενη νόσο. Επομένως, συνίσταται σε περίπτωση που η γάτα μας διαγνωστεί με κάποια ασθένεια να ρωτάμε τον κτηνίατρό μας τη στιγμή της διάγνωσης για τα κριτήρια ελέγχου της κατάστασης υγείας του ζώου μας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να επικοινωνήσουμε μαζί του και να τον ενημερώσουμε.
Πώς θα αντιμετωπίσει ο κτηνίατρός μου την ανορεξία;
Η θεραπεία της υποκείμενης νόσου στη γάτα μας είναι συνήθως αρκετή για να εξασφαλίσει την ανάκτηση της όρεξής της. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία ή να επανέλθει η όρεξη της γάτας μας και επομένως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης. Αναλόγως την υποκείμενη πάθηση του κατοικίδιού μας, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συστήσει τη χορήγηση διεγερτικών όρεξης σε περίπτωση ανορεξίας. Με τον κτηνίατρό μας θα συζητήσουμε για τις καλύτερες επιλογές για το κατοικίδιό μας με βάση την υπάρχουσα υποκείμενη νόσο.
Πηγή: www.vetlexicon.com