Αρθρώσεις & Μύες (Αρθρίτιδα Στη Γάτα)

Η αρθρίτιδα, επίσης γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, μπορεί να εμφανιστεί και στις γάτες, όπως συμβαίνει εξίσου στον σκύλο και στον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη, καθώς οι γάτες έχουν την τάση να κρύβουν τον πόνο και την χωλότητα (μη φυσιολογική βάδιση).

Τι είναι η αρθρίτιδα της γάτας;
Η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος (δηλαδή η επιφάνεια που καλύπτει τα άκρα των οστών που βρίσκονται εντός της άρθρωσης) φθείρεται. Αυτή μπορεί να προκύψει είτε από κάποιο τραυματισμό, είτε από λοιμώδη αίτια ή απλά ως αποτέλεσμα χρόνιας φθοράς. 
Η δυσπλασία του ισχίου, είναι μια αρκετά κοινή μoρφή αρθροπάθειας στον σκύλο, η οποία εμφανίζεται εξίσου και στις γάτες. 
Επίσης, η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα σε περίπτωση ύπαρξης οποιασδήποτε μορφής αρθροπάθειας, καθότι οι αρθρώσεις επωμίζονται μεγαλύτερο μηχανικό φορτίο, το οποίο ασκεί πίεση και επιδεινώνει τη φθορά των αρθρικών χόνδρων. 
Φυσιολογικά, οι χόνδροι των αρθρώσεων επιτρέπουν την ομαλή, χωρίς τριβή κίνηση. Με την αρθρίτιδα, ο χόνδρος αλλοιώνεται και τελικά φθείρεται, με αποτέλεσμα την έκθεση του οστού που υπάρχει κάτω από την επιφάνειά του. Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται με αίσθημα πόνου, φλεγμονή και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η άρθρωση χάνει τη σταθερότητά της, γεγονός που προκαλεί περισσότερο πόνο και δυσκαμψία. Αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των αγκώνων, των ισχίων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης. Η αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται και είναι προοδευτική, που σημαίνει ότι επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ενδείξεις αρθρίτιδας στη γάτα
Τα σημάδια της αρθρίτιδας στις γάτες μπορεί να είναι ανεπαίσθητα στην αρχή και να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι η γάτα μας να αρχίσει να νιαουρίζει έντονα από τον πόνο. Μερικές γάτες μπορεί να εμφανίσουν χωλότητα ή να κρατούν ανασηκωμένο το άκρο που είναι επώδυνο και να στηρίζονται στο άλλο. Τα συμπτώματα είναι συχνά εντονότερα όταν οι γάτες ξυπνούν μετά από πολλές ώρες ύπνου. Ενδεχομένως, να παρατηρήσουμε ότι η γάτα μας μπορεί να αργεί να σηκωθεί ή να αλλάξει τη στάση του σώματός της από μια θέση ανάπαυσης σε μια άλλη. Επίσης, μπορεί να διστάζει να πηδήξει πάνω σε μια καρέκλα ή σε ένα περβάζι που έφτανε εύκολα πριν, ή μπορεί και να σταματήσει πλέον να ανεβαίνει. Κάποιες γάτες με αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να αφοδεύσουν εντός αμμολεκάνης, εξαιτίας του πόνου που νιώθουν στην προσπάθειά τους να μπουν σε αυτή, καθώς και κατά τη στάση αφόδευσης. 

Συχνά, οι γάτες που υποφέρουν από αρθρίτιδα μπορεί να φαίνονται πιο «αργές» στις κινήσεις τους ή να μην έχουν διάθεση για παιχνίδι, ενδείξεις που συχνά συγκαλύπτονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης και αγνοούνται. Οι γάτες αυτές μπορεί να αποτραβηχτούν ή και να εκνευριστούν όταν τις αγγίζουν κοντά στις πάσχουσες περιοχές, καθότι αυτό τους προκαλεί δυσφορία. Το πρήξιμο των αρθρώσεων ενδεχομένως να είναι ορατό στο κατώτερο τμήμα των άκρων. Οι συνθήκες κρύου και υγρασίας επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Μια γάτα με αρθρίτιδα μπορεί να αναζητήσει ένα ζεστό και μαλακό σημείο για να καθίσει αναπαυτικά.

Διάγνωση της αρθρίτιδας στη γάτα
Ο κτηνίατρός μας θα ξεκινήσει με ερωτήσεις, ώστε να έχει ένα πλήρες ιστορικό και ακολούθως θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή κλινική εξέταση του τετράποδου φίλου μας, συμπεριλαμβανομένης της ορθοπεδικής εξέτασης. Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της αρθρίτιδας και να αποκλείσουν σοβαρότερα προβλήματα, όπως κάποιο κάταγμα. Ενδεχομένως, ο κτηνίατρός μας να θελήσει να κάνει παρακέντηση, λαμβάνοντας μια ποσότητα αρθρικού υγρού από την πάσχουσα άρθρωση προκειμένου να αποκλείσει πιο ασυνήθιστες αιτίες χωλότητας. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και κάποιες πρόσθετες εξετάσεις, όπως μια αιματολογική, μια ανάλυση ούρων, ώστε να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας στα οποία μπορεί να οφείλεται η κλινική εικόνα του μικρού μας φίλου. 

Διαχείριση της αρθρίτιδας στη γάτα
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της αρθρίτιδας. Ο κτηνίατρός μας θα μας συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο απώλειας βάρους της γάτας μας, σταδιακά με το ορθότερο πλάνο διατροφής. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του μηχανικού φορτίου που επωμίζονται οι αρθρώσεις, ώστε να μετριαστεί η δριμύτητα της πάθησης. 
Προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή της γάτας μας όσο το δυνατόν πιο εύκολη, επιτρέποντάς της να έχει εύκολη πρόσβαση στην τροφή, στο νερό και στην αμμολεκάνη της. Είναι απαραίτητο να έχουμε μια μεγάλη αμμολεκάνη με χαμηλό ύψος πλαϊνών, τοποθετημένη στο σημείο του σπιτιού, όπου η γάτα μας περνά τον περισσότερο χρόνο της. Παρέχουμε στη γάτα μας ένα ζεστό και μαλακό κρεβατάκι όπου θα μπορεί να κοιμάται και να ξεκουράζεται αναπαυτικά. Παράλληλα, αν καθίσταται εφικτό θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε κάποια ράμπα σε σημεία που θα ήταν χρήσιμο και θα διευκόλυναν τη μετακίνηση της γάτας μας στον χώρο του σπιτιού. 

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στη γάτα – φαρμακευτική αγωγή & συμπληρώματα διατροφής
Τα περισσότερα ανθρώπινα παυσίπονα είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται. Πολλά φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου στους σκύλους δεν είναι ασφαλή και για τις γάτες. Ο κτηνίατρός μας είναι εκείνος που θα μας προτείνει την ασφαλέστερη επιλογή σκευάσματος για την ανακούφιση του πόνου του μικρού μας φίλου. Αποφεύγουμε την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων από μόνοι μας χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί πρώτα τον κτηνίατρό μας.

Επίσης, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας επικουρικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. Για αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιούνται συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν χονδροπροστατευτικές ουσίες (π.χ. χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη) και ωφέλιμα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) με αντιφλεγμονώδη δράση.


Εναλλακτικές θεραπείες
Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, τον βελονισμό, καθώς και την υδροθεραπεία. Ο κτηνίατρός μας θα είναι σε θέση να μας παραπέμψει σε κάποιον πιστοποιημένο επαγγελματία.

Πρόγνωση της αρθρίτιδας στη γάτα
Η αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, οι γάτες που πάσχουν μπορούν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

 


Πηγή: www.cathealth.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Αρθρώσεις & Μύες (Παθήσεις Των Αρθρώσεων Στον Σκύλο. Συμβουλές Για Την Αναγνώριση Και Την Πρόληψη Τους)

Πάσχει και ο σκύλος μας από κάποια πάθηση των αρθρώσεων; Οι αρθρώσεις των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα σημεία των ισχίων, των αγκώνων, των γονάτων, καθώς και στο οπίσθιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Μερικοί σκύλοι είναι πιο ευπαθείς σε σχέση με άλλους, δυστυχώς τουλάχιστον ένας στους πέντε σκύλους υποφέρει από κάποια πάθηση των αρθρώσεων. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε;
Εάν ο σκύλος μας ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, ενδεχομένως να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια πάθηση των αρθρώσεων:
  • Κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών
  • Γιγαντόσωμες φυλές σκύλων με μεγάλο σωματικό βάρος
  • Σκύλοι που συμμετέχουν σε εντατικές (αθλητικές) δραστηριότητες
  • Υπέρβαροι σκύλοι
  • Σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας
Πως θα αναγνωρίζουμε κάποιο πρόβλημα των αρθρώσεων;
Τα προβλήματα στις αρθρώσεις ενός σκύλου μπορεί να είναι πολύ ανεπαίσθητα, καθιστώντας το δύσκολο να τα αντιληφθούμε αμέσως. Τα παρακάτω αποτελούν μερικές ενδείξεις πιθανού προβλήματος στις αρθρώσεις:
  • Δυσκολία μετακίνησης με ενδείξεις ύπαρξης πόνου, ύστερα από πολύωρη ανάπαυση ή μετά από μια μεγάλη βόλτα.
  • Περιορισμός κινητικότητας και δυσκολία στο να πηδήξει ο σκύλος μας μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, να ανέβει σκάλες, να σηκωθεί όρθιος ή να κάνει μεγαλύτερους περιπάτους.
Τα προβλήματα των αρθρώσεων σε έναν σκύλο μπορεί να είναι πολύ ανεπαίσθητα, καθιστώντας δύσκολο τον έγκαιρο εντοπισμό τους.
 
 
Tips για να προστατέψουμε τις αρθρώσεις του σκύλου μας και να τις κρατήσουμε υγιείς
  • Παρέχουμε μια ισορροπημένη διατροφή στο κουτάβι μας, η οποία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των κουταβιών που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές, για την διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των οστών και των αρθρώσεων. Ο κτηνίατρός μας θα μας ενημερώσει κατάλληλα, σχετικά με την ενδεδειγμένη διατροφή του μικρού μας φίλου.
  • Αποφεύγουμε τα φαινόμενα παχυσαρκίας επιλέγοντας την κατάλληλη τροφή η οποία είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία, το μέγεθος, τη φυλή και τη δραστηριότητα του σκύλου μας, λαμβάνοντας υπόψη και τη στείρωση, αν έχει γίνει.
  • Εντάσσουμε στη ρουτίνα μας πολλές μικρές βόλτες με τον σκύλο μας καθημερινά αντί να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα. 
  • Αποφεύγουμε την υπερβολική μηχανική πίεση των αρθρώσεων, όπως τα ψηλά άλματα ή τις απότομες κινήσεις.
  • Το ολισθηρό πάτωμα δεν είναι καλή ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση για να αποφύγουμε το να γλιστρήσει ο σκύλος μας, αν χρειαστεί στρώνουμε ένα χαλί.
  • Αν ανησυχούμε ή υποψιαζόμαστε ότι το σκυλάκι μας αντιμετωπίζει κάποια πάθηση των αρθρώσεων, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας για να εξετάσει τον τετράποδο φίλο μας. 
  • Οι παθήσεις των αρθρώσεων δεν επηρεάζουν μόνο ηλικιωμένα ζώα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε ηλικία. Ο κτηνίατρός μας συνεκτιμώντας την ηλικία, τη δριμύτητα του προβλήματος και την κατάσταση υγείας του σκύλου μας, θα μας συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με την αγωγή και τα συμπληρώματα διατροφής που ενδείκνυνται για τον μικρό μας φίλο, αν κρίνει αναγκαία τη χορήγησή τους.

 

 

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
expand_less